Race Report Ironman Kalmar 2019 Del 1 / 3

måndag, augusti 26, 2019

Då var det dags igen för Kalmar.  Det är något speciellt med Kalmar, vare sig man vad man tycker om Ironman märket eller inte så stannar Triathlon Sverige upp en stund och alla blickar riktas mot Kalmar.

Det är stort, det är coolt och det är dyrt. Visa tycker det är överhyppeat men framförallt så det en jävla triathlonfest :).  Förutom pengar är det väldigt mycket tid investerat i det. Vanliga kommentarer man hör när man checkar in cykeln är "undra hur mycket pengar det finns här".
Jag undrar hur mycket tid det finns investerat här nere.

Nu stod man här incheckad och klar. Eller klar o klar, men man kan inte göra mycket åt saken nu. Jag har tränat ok, haft 2st långa sjukdoms perioder senaste året och inte fått dom riktigt långa passen som jag behövt men många "lagom" och får väl se hur långt jag kommer med det snart.

Känsla på Formen innan start:
Simning, den har alltid varit stabil, dock aldrig simmat så lite som i år (under sommaren).  Levt under sommaren lite på min 1.04 simning i Nice. Mål skrivet på 1.15 ifall något händer. Realistisk mål: 1.05.

Cykel, Bra cykelform fram till Sommaren. Tyvärr inte cyklat tillräckligt långt max 12mil mest 10mils turer. En 15 mil (IM Nice) sen förra Kalmar 2017. Börja mecka med sittställningen sista veckan är väl aldrig bra tecken. Mål: 5.30

Löpningen, Efter Nice har detta varit min ångest! Sprungit väldigt mycket men kort. Mycket mentalt att bara det är lätt o roligt. Fick igång löpningen bra mot slutet. Som Cykel kanske lite kort på långpass. Mål: Typ 4.15

Enda oros momentet var ryggen.  Precis en vecka innan Kalmar så paja min rygg. 2 naprapat besök och jävla massa strech och rulla på boll så var det ok, men stramt. Var orolig över bilresan, men Linnex och sätesvärme så gick det väldigt bra.

Kalmar

Resan ner på Onsdag gick ganska smärtfritt fram till Stockholm ungefär och tjejerna spytt ner bilen.
Efter service stop så var det bara 4 timmar bilresa kvar. Som tur var gick den biten lite smidigare. 

Vi bodde på Bestwestern som tidigare, 5 pers i ett rum är väl gränsfall. Nästa gång blir tjejerna större och alla får nog inte plats i ett rum då. Så jag får antagligen slå upp ett tält utanför med tanke på vad det kostar under Ironman veckan.

Hämta nr lapp, racemeeting, test simma, checka in cykel. 
Efter man utfört alla standard åtgärder så var det bara fokusera och fika!

Raceday

Möte upp flera klubbmedlemmar i TA. Fyllde vattenflaskorna, kolla till påsarna.
Sen gick jag och Sara ner till starten. Många andra drog en sväng via hotellet innan start.
Man får inte simma in vid start så sprang runt lite för få upp pulsen lite. Försökte hitta några fler klubbkompisar men så otroligt mycket folk kring starten och alla yrar omkring i gummidräkter. 
Tänkte ställa mig i 1.10 fållan men tänkte, ähhh vi kör "en timmes" fållan idag. Djupa andetag och vänta in start skottet.

Jag och Peter innan start. Foto: LejonkungenIronman Kalmar 2019- Simningen


Pang! Startskottet går och man hinner knappt pilla in öronpropparna innan man kliver ner i vattnet.
Min simning är planerad som en tre stegs raket, utom explodera i slutet. Drar ut till vänster. Om någon vill kidnappa mig är det bara hitta ett triathlon lopp och ligga långt ut till vänster med en håv.
Första biten ligger jag glider riktigt lugnt, alltså riktigt bara glider fram, djupa andetag. Endå simmar jag om några. En timme my ass att dom simmar på. Rundar kajkanten och börjar simma på lite ut till bojen inför första lång sträckan. Försöker gå in lite i smeten men så jävla stökigt och simmar hellre själv. Eftersom jag legat till vänster om fältet och första svängen är till vänster så kommer inner kurvan vara som öppningen på Blackfriday. Men det var bara dyka in Hulk Hoggan style. 

På raksträckan går jag upp i marsch fart och försöker hitta fötter men det går så långsamt. Hittar en som verkar åtminstone simkunnig och lägger mig där en stund. En minut senare blir jag rastlös och drar vidare. Min rygg stramar åt en del, det funkar men känns. Halvvägs ut någonstans på den långa rakan så dunkar någon till mig i ryggen på helt jävla perfekt ställe och ryggen känns pånyttfödd. Katching spara 750kr där.

Vändning tillbaka och förbereda sig för krig. Korsar vänster arm kraftigt över och tar några sparkar på armen istället för huvudet, samtidigt glider benen framför åt sidan istället för ligga sparka framför upprepande i huvudet. Kollade klockan och kände att jag låg ganska bra till. På vägen tillbaka kändes det som någon försökte sno min klocka, sen bara jaha den bara en 935a då skiter jag i det.

Sista biten invid kajen var det ganska stökig och leta mer fritt vatten än fötter, kändes som ett gäng sälar som låg och plaska bara. Hade jag haft Waze där så hade sagt till och simma runt.
Bitvis var det skit grunt och fick nästan bröst simma.

Vid 800m kvar kolla jag klockan och insåg att jag skulle kunna ta 1 timmes gränsen om jag körde Kammakaze style på sista 800m. Trycker till ordentligt och sen glider jag bara ut och ångrar mig. Känner att jag måste tänka långsiktigt *vuxenpoäng*! Jag har bra tid, kan tom ta det lugnt, kommer jag in på 1.05 ligger jag endå 10min+.

Så sista biten var det fin simning men en spurtduell till trappan mot någon gummianka.
Kliver upp och kollar klockan 1.02! Super nöjd och PB på simningen från 1.04.

Efter simet. Foto: Stefan IsakssonEfterhand har man ju hört allt möjligt om simningen. Det var skitsnabb, den var kort, det var medströms hela vägen. Alla simma otroligt fort.  Min klocka var på 3860m vi simma inte i en å nerströms så den åker in i boken som en IM sim på 1.02. :)

Prata i lekparken med någon Kalmarboefter loppet som sa att det det var medströms, då sa jag att vi simma ju tillbaka samma sträcka. Men där borde det väl vara motströms då sa jag. Nää det var bara åt ena hållet. ok.....
Snart kommer Cykel delen!


You Might Also Like

1 comments