Recension av Garmin FR 920xt, kan det bli för mycket fluff?

torsdag, mars 19, 2015

Jag har bara haft klockan en vecka men har hunnit gå igenom det mesta tror jag. Har simmat, cyklat, sprungit och haft sena kvällar i soffan med att lista ut den. Har varit nära att kasta ut den genom fönstret, har nästan gråtit över den, men den har även imponerat på mig trots höga förväntningar.

Jag är ganska intresserad av prylar, vissa skulle tom kalla mig för prylnörd. Jag hade inte ens tänkt att köpa denna klocka, var väldigt nöjd med min 910xt. Men jag kunde inte motstå den av nån anledningen som säkert inte är logiskt. Kommer att jämföra den en hel del mot 910an. Denna klocka är köpt av mig och mina egna hårt förtjänande pengar och alla bedömningar mina egna.


Till att börja med.
Jag vart skitsur i början när jag fick klockan. Wifi funkade inte, Bluetooth funkade inte med Android mobiler och dessutom hade det precis gått ut en uppdatering till klockan. Det enda sättet för synka den var via kabel till datorn (920xt, stöder inte synk via ant+ till datorn). Jaaa, tillbaka till 90 talet, sätta på Just D på stereon, hämta mitt tennis pannband och så sätter vi oss och synkar klockan med kabel.

Efter massa googlande så så hade det löst sig för många med att göra en beta uppgradering till version 3.07. Det ska man inte behöva göra när man precis köpt en klocka för 4 lax!

Allt text här under kommer jag skriva om med den nya beta versionen, inte dagens officiella 2.7.

Så är du inte mega intresserad av joxa omkring med klockan, så köp den inte förrän dom släppt version 3.07 officiellt är mitt tips. Wifi vet jag inte om det var Garmin express 4.0 som var lösningen. Fixade bägge samtidigt.


Uppackningen
Jag köpte versionen utan pulsband. Alltså det var lite tråkig uppackning, en klocka och en laddkabel.
Det ska ju vara lite krumelurer med, tidigare fick man en ant+ sticka iallafall. Skicka med en billigt hållare för styret alla fall, eller minst ett klistermärke. Nää det var en tråkig uppackning.


Som klocka
Den är mycket smidigare än 910an, och den har klockläge som 910an saknar så man kan faktiskt använda den som vanlig klocka.Men jag kommer inte använda den som vanlig klocka , den känns lite väl tränings klocka för det. Kan nog tänka mig ha den som vanlig klocka när man nere på Mallis och har tränings läger mm. Den har aktivitets mätare ala' vivofit och kan notifiera dig om samtal sms mm från mobilen när du har den ansluten med blåtand.

Laddaren (laddkabeln) är liten hållare med spärrknapp på en kabel med usb. Nej du inte med vägguttag laddare. Klämman är lite tillbaka i tiden, kanske bättre än 910ans klämma men jag har 610an också o den ansluter man smidigt med en magnet kontakt. Det är lite mer 2015! Vem bryr sig om sladdanslutningen? Ingen, utom den som i stressen rycker med sig klockan i farten och får med sig sin macbook pro också. Dvs. Jag =)

Displayen är väldigt bra, och det blir mycket roligare med färg.

Knapparna på klockan är riktigt bra. Dom på sidorna kanske aningen svampiga.
Knapparna på framsidan är lite mer gömda än 910, lite brantare vinkel och sticker inte upp lika mycket. Blir svårare komma åt oavsiktligt. Men när man simmar och kommer i mål är det lite svårare att träffa lappknappen utan att titta. Knapparna funkar att använda vid cykling med vintervantar på.

Batteri är vad jag provat helt godkänt, jag har blåtand på hela tiden och jag laddat den en gång, då var den inte ens på halvägs slut. Men har inte kört några långa pass heller o mest inne.

Funktioner och ApparDet som jag tycker är stora fördelen och lite revolutionerande är att man kan ladda ner appar, funktioner, urtavlor mm.

Man kan undra om det finns behov av det, men jag tror framöver kan det öppna upp för många möjligheter se bara smartphones. Nu hitta jag inte så mycket intressant. En grej dock som kan vara bra är att den ska varna mig för inta näring som tilläggs app när jag cyklar. Väntar på Strava ska komma med nåt =).

Funktioner finns det gått om väldigt gott om. Finns nog mer än man vill ha. Och jag lever efter mottot: Funkar det finns det inte tillräckligt med funktioner. Nu funkar visserligen inte klockan heller som den ska. Den har allt standard. Plus grejer: metronom när man springer (finns ej när man simmar som visa påstår). Efter löpning kan se vad man har för beräknade tider på milen marathon, halv mara mm. Vilket stämde inte alls för mig. Jag tycker dom klämt in för mycket saker ibland. Mitt under cykelturen kommer det upp: Återhämtning: bra. WTF, vem fråga dig om det?

Aktiviteter: Det här gilla jag. På själva huvud menyn så ska man välja aktivitet och det finns klart av följande: Löpning, löpning inne, cykel, cykel inne, sim, sim pool, triathlon. Jag gillar att kunna välja en inomhus aktivitet för jag vill ha andra fält, text hastighet på cykel behövs inte. Slipper stänga av gps också. Sen var det enkelt göra sin egen aktivitet, jag gjorde Duathlon, Perfekt. Ska ha en brick aktivitet också.

Anslutningar: Ant+ endast till enheter (fotpod, wattmätare, pulsband, mm) lite synd då jag har en ant+ sticka i datorn jämt för andra enheter. Annars är det wifi. Det funkar skit bra (nu med 3.07) när jag är ute (inte hemma) så kör jag wifi delning på mobilen. Man kan ha 3st förprogrammerade wifi på klockan. Har man klockan synkad med blåtand till mobilen så ska den synka över också. Det gör den inte för mig tyvärr (håller på felsöker det just nu). Sen har vi kabel till datorn. På med tennispannbandet, Eurotechno på streon och tugga dina riskakor medan du ser informationen flöda genom sladden. Allvarligt så tycker dock att det är bra att den möjligheten finns, kabel funkar alltid.
En sak som jag inte hitta nånstans är att den har: Smart Bluetooth BLE

Gps / Glocass: Här är bara en anledning till att köpa denna klocka. Gps noggrannheten är superb.
Jag bara testat den 2-3 gånger men övriga forum säger samma sak. Tiden att få gps fix är sjukt snabb. Jag hinner knappt komma ut. Innan brukar jag stå stretcha en stund, alt lämna klockan ute medans jag tar på mig skor mm. Nu är bara PANG. Antar att det är Glocass. =)

Löpning
Klockan är smidig i storlek, inget speciellt annars. Saknar 610ans touch display när jag springer bara.
Så smidigt o byta fönster bara genom slå på klockan. Den har metronom, det tycker jag om. Jag kan tappa lite tempo på mina distanspass och märker inget förrän powerwalkande morsan går om en med barnvagnen.

Cykling
Funkar som allt annat, inget superspeciellt här.
Önska bara som på 910an att det gick o få fler fält. Men cyklar mest med min Edge 500 som har 6st fält. Har för övrigt allt man kan önska sig.

Simning
En grej som jag semigillar är när man trycker på lapp så kommer en annan sida upp som visar vilotid, senaste intervall tid, tid sen förra intervallen startade och intervall distans. Det jag inte tycker om är att den vissar vilotid. Jag gillar o vila lite för mycket!!!

Stort stort minus!
Den missar väldigt många sträckor för mig. På 100ingar får jag oftast 75m.
Viftar jag lite så får jag rätt men jag har inte lust att göra macarena dansen vid varje vändning.
Tillägga att jag inte voltvänder, tror den tar det bättre då, men 910an räknade alla mina och jag tycker den här borde göra det också. Jag ska försöka hitta rörelsen den anser som vändning. Kan räcka med vrida vristen lite bara. Men endå, man ska inte behöva ändra sin simsätt för klockan. Kan dock se min simtränare le lite nu "Nu måste Micke lära sig voltvända, mohohohoha".

En till funktion som fick mig att kasta iväg klockan och sen simma efter den är drill funktionen.
Ska du tex köra benspark kan mata in att du körde drill 100m . Jag fatta inte hur jag kom ur den drill funktionen och kom hem med 7 extra km istället. Men det kan vara jag också.


SamamnfattningSmart klocka med många funktioner. Behöver du inget fluff fluff på sidan så funkar nog 910an för dig. Fast denna klocka är mycket roligare och trevligare. En hel del smarta saker som lap vid simning och aktiviteterna. Wifi uppkopplingen är ju klockren. Sist men störst GPS mottagningen, jag tycker bara det var värt pengarna. Denna klocka kommer nog bara bli bättre när det kommer lite mer appar också. Det finns dock tillfällen jag saknar min 910a lite. Men dom blir väl mindre o mindre ju mer jag vänjer mig med denna.

Plus
Appar, widgets mm
Gpsen /Glocass
Notifieringar från mobilen
Aktivitets menyn
Metronom på löpning
Lapfunktionen på Simning
Trevligt med färg
Knapparna
Wifi

Minus
Mjukvaran just nu är katastrofal
En aning mycket fluff fluff
Konstiga meddelande som dyker upp vid aktivitet
Räknandet av simlängderYou Might Also Like

0 comments